Atunci când eram mici, toţi credeam în Moş Crăciun, în Zâna Măseluţă sau aveam impreasia că tatăl nostru era mai puternic decât taţii altor copii. Când am crescut, am aflat că nu este deloc aşa cum ne imaginsem. Însă toate aceste exemple nu sunt singurele mituri după care ne ghidăm viaţa de zi cu zi, iar mitul „regulei de cinci secunde“ este unul dintre exemple.
Se spune că dacă scăpăm mâncare pe jos, microbii nu vor reuşi să o contamineze dacă o ridicăm în cinci secunde. Însă adevărul este că existenţa unor mici organisme pe podea reprezintă o problemă, indiferent de cât de rapizi suntem.
„Are vreo importanţă cât timp a stat pe jos? Nu, acesta este doar un mit“, susţine doctorul Paul Dawson, profesor de ştiinţa alimentelor la Universitatea Clemson.
Dawson şi colegii lui au testat regula celor cinci secunde, punând pe mai multe suprafeţe bacterii precum salmonela. Apoi, aceştia au plasat diferite tipuri de alimente şi le-au lăsat să intre în contact cu suprafeţele respective pentru diferite perioade de timp. Chiar dacă au recuperat mâncarea chiar şi mai devreme de cinci secunde, nu a avut importanţă: bacteriile deja o contaminaseră.
Riscurile a scăpa mâncare pe jos sunt foarte mari, mai ales când te afli în bucătărie, un loc în care, oricât de mult ar fi curăţat, conţine cei mai mulţi germeni. Preocuparea lui Dawson şi a colegilor săi a fost legată de „contaminarea încrucişată, care poate veni de la alimentele care nu au fost spălate, dar şi de la carnea crudă. Cu cât un aliment trece prin mâinile mai multor persoane, cu atât este mai periculos“, explică profesorul.
Microbii contaminează imediat mâncarea
În anul 2003, Jillian Clarke, o elevă aflată în ultimul an de liceu, a testat această regulă pe când urma un stagiu de practică la Universitatea Illinois. Un aspect interesant este că, după ce a prelevat mai multe mostre din campus