Oamenii de ştiinţă de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au reuşit să implanteze amintiri false în creierele şoarecilor, potrivit Live Science.
Cercetătorii s-au folosit de metodă care presupune activarea neuronilor cu ajutorul luminii pentru a-i antrena pe şoareci să-şi „amintească“ o experienţă dureroasă într-un context cu totul diferit faţă de ăla în care aceasta s-a întâmplat. Amintirile false au fost procesate de creier în acelaşi mod în care sunt stocate amintirile adevărate.
Chiar şi fără manipularea ştiinţifică, amintirile pot fi înşelătoare. Multe studii au demonstrat limitele declaraţiilor martorilor oculari în tribunale, însă nu au fost multe studii care să cerceteze cum se formează amintirile false la nivel celular.
„La oameni, fenomenul amintirilor false a fost demonstrat, iar în unele cazuri poate avea consecinţe serioase, de natură legală“, a declarat Susumu Tonegawa, neurocercetător la MIT.
Atunci când creierul crează o amintire, se crede că o masă de celule nervoase trece prin schimbări chimice ireversibile, formându-se o engramă, un fel de urmă lăsată de un excitant asupra sistemului nervos. Memoria are două faze: întâi, amintirea este obţinută prin activarea acestor celule, iar apoi este „rechemată“ prin reactivarea acelor celule. Oamenii de ştiinţă au teoretizat existenţa acestor celule, însă nu reuşiseră să demonstreze că ele există cu adevărat.
Inducerea amintirilor la şoareci
Anul trecut, Tonegawa şi colegii săi au demonstrat că aceste celule există într-o parte a hipocampusului – centrul memoriei în creier. Oamenii de ştiinţă au modificat genetic nişte şoareci pentru a le face unii neuroni sensibili la lumină, pentru a le activa anumite celule cu ajutorul unei lumini albastre.
Şoarecii au fost puşi într-o cameră unde au fost speriaţi cu zgomote. Animalele au învăţat să asocieze şocurile cu