Dacă Oltchim nu primeşte un credit de 15 milioane de euro, starea combinatului s-ar putea agrava în curând.
Cele şase luni de insolvenţă a Oltchim nu au îmbunătăţit foarte tare starea companiei, nici după ce aproape 1.000 de angajaţi au fost concediaţi. Ieri, administratorul judiciar, consorţiul format din firmele Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring a decis „să reducă temporar, de luni, 29 iulie, timp de două luni” ca urmare a „lipsei de materii prime, de capital de lucru”, se menţionează în comunicatul administratorului.
Timp de două luni, 715 angajaţi ai societăţii vor fi trimişi în şomaj cu indemnizaţie compensatorie de 80% din salariul de bază. În aceeaşi perioadă de două luni, angajaţii Direcţiei Petrochimice vor avea timpul de lucru redus de la cinci la patru zile pe săptămâna de lucru.
Un credit salvator
În primele şase luni din an producţia combinatului a crescut de la 6% la 24%, potrivit liderului sindicatului Victoria Corneliu Cernev. Cifra de afaceri s-a majorat de la 4 milioane de euro lunar, la 11,8 milioane de euro.
„Acum reuşim să achităm doar 1.100 din salariaţi, nu 2.500, cât are compania”, a declarat el EVZ. Cei 715 angajaţi care vor intra în şomaj tehnic fac parte din trei secţii care nu funcţionau. „În felul acesta, se fac economii la fondul de salarii, la costurile de transport, tichete de masă, antidot”, a explicat Cernev.
Combinatul poartă discuţii cu trei bănci pentru un credit de 15 milioane de euro cu care capacitatea de producţie ar putea urca la 45%, la care „combinatul ar putea ajunge pe profit”. Cernev spune că accesarea acestuia este aproape sigură, dar atunci nu se explică de ce administratorii au decis trimiterea angajaţilor în şomaj tehnic.
Membrii Sindicatului Liber Oltchim, care reprezintă de asemenea o parte a angajaţilor Oltchim nu împărtăşesc optimismul lui Cernev. „În primele şase