Dobânzile plătite de băncile mari la depozitele standard în lei au scăzut sub 4% pe an după ajustarea accelerată din ultimele luni, iar puţini bancheri mai afişează dobânzi de 6% pe an şi doar pentru scadenţe „lungi“.
ING Bank, Raiffeisen şi UniCredit Ţiriac remunerează cu 3,5%, 3,8% şi respectiv 3,9% pe an sumele atrase pe trei luni de la clienţii individuali, în timp ce BCR şi BRD, cele mai mari două bănci din sistem, plătesc în jur de 4% pe an.
Băncile mari au intrat astfel cu depozitele mult sub rata inflaţiei, de 5,2% în luna mai, în condiţiile în care anticipează o scădere a preţurilor în a doua parte a anului.
„Băncile au început să reducă dobânzile la credite şi depozite în momentul în care ratele interbancare au intrat pe o tendinţă descrescătoare, dar această ajustare este graduală. Pentru că este de aşteptat ca relaxarea politicii monetare şi scăderea dobânzilor interbancare să continue, există încă spaţiu pentru reducerea dobânzilor, ceea ce va avea un efect pozitiv asupra venitului disponibil al clienţilor şi a apetitului acestora de a cheltui“, afirmă Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen.
La nivel agregat, dobânda medie plătită de bănci pentru depozitele atrase de la companii a scăzut cu o jumătate de punct procentual în ultima jumătate de an şi a ajuns la 5,1% pe an la sfârşitul lunii mai. Scăderile de dobânzi s-au intensificat în special în ultimele trei luni după ce BNR a transmis primele semnale clare că urmează un nou ciclu de relaxare a politicii monetare. Primul pas a fost făcut la începutul lunii iunie, când dobânda-cheie la lei a scăzut la 5% pe an.
Nici cele mai bune dobânzi la depozitele standard în lei pe 1, 3 sau 6 luni nu mai depăşesc 6% pe an. De exemplu, cea mai mare dobândă la un depozit pe trei luni - cea mai întâlnită scadenţă în portofoliile băncilor - este plătită de TBI Bank şi ajunge