Despre începuturile iarmarocului la Roman aminteşte, într-o lucrare, George Radu Melidon. Academicianul profesor doctor Doru Mihăescu explică diferențele dintre iarmaroc și bâlci.
Luni, 29 iulie, bâlciul anual revine la Roman. Profesor doctor Doru Mihăescu, membru al Academiei Române, ne amintește că George Radu Melidon descrie începuturile iarmarocului într-o naraţiune de călătorie, apărută în 1857, intitutulată “De la Iaşi la Roman”: “De vreo patru ani, s-au urcat a se tâmpina o asemine nevoie prin înfiinţarea unui iarmaroc, care se ţine la 7 august. Acest iarmaroc e încă prea tânăr pentru a produce rezultate simţitoare, însă el promite multe, căci aşa cum urmează, între 20 iulie şi 15 august, ar atrage o parte traficul mărfurilor iarmarocului celui mare, din Fălticeni (…) Iarmarocul din Roman, însă, favorit (n.r. – favorizat) de înlesnirea liniei de şose a Siretului, e ceva mult pentru viitorul său”, scrie George Radu Melidon.
“Ne aflăm la 160 de ani de la începutul istoriei romaşcane a acestui important eveniment anual, în care Melidon îşi punea, la vremea respectivă, atâtea speranţe. De la acel «încă prea tânăr» iarmaroc de atunci, până la bâlciul din zilele noastre, lucrurile s-au schimbat sensibil, în multe privinţe. S-a schimbat de câteva ori locul desfăşurării evenimentului: de la cel din apropierea «drumului mare» al Moldovei, al căii ferate şi al gării, situat între parcul de astăzi şi stadionul vechi, la cel de «obor», unde se află acum Fabrica Smirodava şi un supermarket, la cel de pe locul stadionului Moldova şi, în sfârşit, la cel din momentul de faţă”, explică profesor doctor Doru Mihăescu, membru al Academiei Române.
Atmosfera iarmarocului de altădată
Bâlciul de astăzi nu mai are nimic din atmosfera de odinioară. “…de la sutele de care şi căruţe de tot felul, venite din satele ţinutului şi ale judeţului Roman, din ţinuri ori