Posibilitatea de a anula orbirea este mult mai aproape de realitate, anunţă o echipă de cercetători britanici.
Un studiu efectuat pe animale ce a fost publicat în jurnalul ştiinţific Nature Biotechnology a demonstrat că regiunea ochiului care detectează lumina poate fi reparată cu ajutorul celulelor stem.
Cercetătorii de la Moorfields Eye Hospital şi de la University College London afirmă că testele pe oameni devin, pentru prima dată, o idee realizabilă.
Experţii afirmă că este o „reuşită extraordinară” şi „un pas uriaş” în acest domeniu.
Fotoreceptorii sunt celulele din retină ce reacţionează la lumină şi care o convertesc într-un semnal electric ce poate fi transmis către creier.
Totuşi, aceste celule pot muri în urma unor anumite cauze ce provoacă orbirea, cum ar fi degenerarea maculară asociată îmbătrânirii sau în urma afecţiunii Stargardt.
În prezent se efectuează deja teste pe oameni în care celulele stem sunt folosite pentru a înlocui celulele de „susţinere” din ochi ce menţin fotoreceptorii în viaţă.
Acum, cercetătorii din Londra au demonstrat că este posibilă chiar înlocuirea fotoreceptorilor, deschizând astfel calea spre eliminarea orbirii.
Cercetătorii au folosit o tehnică nouă pentru a construi retine în laborator. Aceasta a fost folosită pentru a colecta mii de celule stem, ce au fost stimulate să se transforme în fotoreceptori, aceştia fiind ulterior injectaţi în ochii unor şoareci orbi.
Studiul a arătat că aceste celule se pot integra în arhitectura existentă a ochiului, începând să funcţioneze.
Cu toate acestea, eficacitatea lor este încă destul de scăzută. Din cele 200.000 de celule transplantate, doar 1.000 s-au integrat cu restul ochiului.
„Cercetarea noastră arată că fotoreceptorii pot fi transplantaţi din celule stem embrionice şi ne oferă o cale prin care să realizăm acest lucru la oame