Tabăra regională a Cercetaşilor României - Argonauţii Tomisului va avea loc în perioada 27 iulie - 1 august, pe plaja din Năvodari, fiind organizată de Cercetaşii Marini Constanţa, în cadrul evenimentului naţional Centenarul Cercetăşiei.
Celebrarea centenarului are două etape: prima etapă (27 iulie - 1 august) va fi de tabere regionale, 9 la nivel naţional, care vor lăsa o amprentă a trecerii cercetaşilor (marcare trasee turistice, renovarea şi amenajarea unui loc de joacă, alcătuirea unui minighid turistic, etc.).
A doua etapă este evenimentul naţional care va presupune reunirea participanţilor din cele 9 tabere regionale pe domeniul Palatului de la Mogoşoaia, în perioada 1 iulie - 7 august.
Ceremonia de deschidere de la mare va avea loc sâmbătă, 27 iulie, pe terenul din partea de sud a taberei Năvodari, unde copii între 11 şi 18 ani, alături de liderii însoţitori veniţi din toată ţara, vor poposi aproape de plajă şi îşi vor întinde corturile formând o structură denumită in limbaj cercetăşesc „Camp“.
„Veţi vedea prezentările patrulelor, strigătele lor de chemare la acţiune şi veţi înţelege ce vor să transmită prin deviza «Gata oricând!»“, spun organizatorii. Ei explică felul în care decurge şcoala de vară.
Toate Campurile Regionale au câte un cadru simbolic, iar cel de la Năvodari se încadrează în tema Argonauţii Tomisului. Activităţile desfăsurate au rolul de a introduce copiii în mitologia şi istoria locurilor pe care le descoperă, prin jocuri şi competiţii. Acestea răspund în permanenţă la întrebarea copiilor: „Şi la ce-mi foloseşte?“
De exemplu, unul din jocurile pentru cercetaşi spune că Poseidon, înfuriat pe argonauţi, se hotărăste să le pună la încercare abilităţile. Din cauza furtunii, unul din membrii echipajului se află în pericol în largul mării. El trebuie salvat cu o plută construită chiar de copii. Cu această ocazie