Proprietarii clădirilor cu valoare de monument istoric din Timişoara ar putea ajunge să răspundă penal dacă nu repară faţadele, care pe lângă aspectul inestetic au devenit un pericol vital pentru trecători.
''Proprietarul este responsabil pentru starea imobilului în care locuieşte. Întrucât starea clădirilor a devenit un pericol pentru populaţie, dincolo de aspectul inestetic, municipalitatea trebuie să ia măsurile legale pe care le avem la îndemână. Una dintre ele ar fi obligarea proprietarilor să prezinte proiectul de reabilitare în termen de trei luni şi să-l finalizeze în 12 luni', a declarat Stoia în conferinţa de presă, potrivit Agerpres.
Cei care nu vor avea bani să contribuie la reabilitarea clădirilor vor ajunge, cel mai probabil, în situaţia de a renunţa la locuinţă.
"Cine nu are bani să facă renovarea, să-şi vândă apartamentul şi să-şi cumpere în altă parte imobile pe care pot să le întreţină. Am conceput o echipă de inspectori şi poliţişti locali care să stabilească deteriorările, inclusiv în curţile interioare, pe cartiere. Acolo unde vor constata nereguli, vor aplica amenzi de până la 2.500 de lei", a detaliat Traian Stoia.
În Timişoara sunt aproape 15.000 de clădiri istorice care aşteaptă renovarea şi salvarea de la prăbuşire. Pentru unele dintre ele, municipalitatea a încercat includerea în diferite programe cu ajutor de finanţare şi din alte surse decât de la bugetul local.