O tradiţie, unică în România, se păstrează de 14 ani la Oradea. Sute de şoferi credincioşi vin cu autoturismele la sfinţit. În fiecare an, parcarea din faţa bazilicii romano-catolice devine neîncăpătoare la fel şi străduţele lăturalnice.
Sute de şoferi sunt aşteptaţi, duminică seara, în faţa bazilicii roman-catolice pentru a lua parte la slujba specială de sfinţire a autoturismelor. După liturghia de duminică seara, vicarul de la Catedrala Romano-Catolică din Oradea iese afară şi ţine o ceremonie specială, la orele 18.00 şi 21.00.
Astfel de slujbe se organizează în fiecare an, în preajma sărbătorii Sfântului Cristofor - patrinul călătoriilor - iar numărul de participanţi creşte de la an la an.
“Sfântul Cristofor a trăitîn secolul IV. A fost martir şi el este acela, cum spune în legendă, care a dus oamenii dintr-o parte în cealalată peste râu, deoarece nu era pod. Noi călătorim pe acest pământ, suntem toţi călători şi el trebuie să ne protejeze, mai ales pe cei care călătoresc cu autobuzul, maşina sau cu motociclete. Îl rugăm pe sfântul patron Cristofor să-i ocrotească în drumurile pe unde umblă, să se întoarcă cu bine la familie, la cei dragi”, spune monsenior Fodor József, vicarul Catedralei româno-catolice din Oradea.
După slujba din biserică, vicarul iese în faţa bisericii, rosteşte o rugăciune pentru toţi cei prezenţi la slujbă şi însoţit de ajutoarele bisericeşti trece pe la fiecare maşină parcată în curtea Catedralei, sfinţind atât cheile întinse de proprietar, cât şi autoturismul în sine. La eveniment participă şoferi, de toate religiile şi naţiile, care aşteptă bunecuvântarea sfântă. La final, oamenii pleacă acasă liniştiţi, cu speranţa că vor fi feriţi de accidente.
Un sfânt important
Sfântul Cristofor este unul dintre cei mai importanţi 14 sfinţi care îi însoţesc pe cei care călătoresc. Imaginea sa este purtată cu precăde