Controalele efectuate la ocoalele silvice din judeţul Cluj au scos la iveală un furt fără precedent: paguba se ridică la 54 milioane de lei.
Ministrul Pădurilor, Lucia Varga, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor, Adam Crăciunescu, şi directorul IRTSV Cluj, Istrate Şteţco, au organizat ieri prefectură o conferinţă de presă în care au arătat că în urma controalelor demarate la ocoalele silvice din judeţ s-a constatat un prejudiciu de 54 de milioane de lei, cauzat începând cu 2007 de tăierile ilegale.
„Prima constatare după şase luni de controale este că pădurile din Cluj au fost distruse, agresate, tăiate ilegal de nişte oameni care au acţionat timp de
4-6 ani cu toleranţa instituţiilor statului. Cifrele rezultate în urma controalelor sunt: 345.144 mc de lemn tăiat ilegal din anul 2007, pagube peste 54 de milioane de lei de la câteva ocoale, faptul că a dispărut o suprafaţă de 1.000 ha de pădure din judeţ ne îngrijorează şi ne face să credem că mafia lemnului a fost la ea acasă, fiind întreţinută inclusiv de factori politici. Nu se poate să poţi fura o astfel de cantitate fără ca nici un organ al statului să nu constate acest lucru.
E un raport îngrijorător pe care l-am întocmit şi va fi înaintat pentru a începe urmărirea penală în instanţă. E de neimaginat ce s-a întâmplat la Cluj, cu voia celor care au condus România în ultima vreme. Am avut de aici un prim-ministru, Clujul trebuia să fie exemplu de funcţionare a instituţiilor statului, dar ele au fost protejate pentru a nu-şi face datoria. A fost o susţinere a nefuncţionării instituţiilor de către politic, nu se poate să nu faci controale patru ani la Direcţia Silvică Cluj, e clar că au avut o anumită protecţie", a declarat Varga.
Ministrul a vorbit şi de un program pentru regenerarea pădurilor din Cluj prin replantarea terenurilor defrişate. „Cine nu iubeşte pădure