Incaltamintea are o poveste foarte lunga, care incepe in anul 8000 i.Hr. De-a lungul mileniilor, pantofii au fost confectionati din tot felul de materiale si au trecut prin tot felul de modele: unele de succes, cum sunt pantofii tip sport, altele, cum sunt pantofii lotus, adevarate unelte de tortura, au fost interzisi.
Iat o lista cu bizarerii in ceea ce priveste incaltamintea, din timpurile indepartate pana in prezent.
1.Okobo - Japonia, secolul XVIII - pana in prezent
Cu mult inainte de anul 1970, cand au aparut pantofii cu platforma, in Japonia secolului al XVII-lea gheisele, dar si ucenicele lor, purtau incaltaminte cu platforma de 14 cm. Motivele nu erau doar estetice, ci si practice: cocotate pe platformele realizate din bucati masive de lemn, frumoasele nu isi mai murdareau chimonourile.
Okobo este, de fapt, o onomatopee care semnifica sunetul pe care-l scot sabotii. Banda colorata de panza, sub forma de V, de deasupra platformei, este de culoare rosie la o maiko (ucenica) incepatoare, in timp ce la una care mai are putin si ajunge gheisa este de culoare galbena.
2. Pantofii cu tocuri, pentru barbati - Europa, 1700
Pantofii si ciorapii a devenit foarte importanti pentru barbati pe la 1700, atunci pantaloni scurti au intrat in moda si accentul s-a mutat pe partea inferioara a corpului.
Louis al XIV-a dat tonul la curtea Frantei, unde barbatii isi etalau pantofii cu tocuri, catarame, rozete sau panglici.
3. Kabkab - Liban, secolele XIV - XVII
Un fel de picioroange confectionate din lemn prins intr-o retea metalica din argint, a fost solutia practica pentru femeile din Orientul Mijlociu pentru a se proteja de mizeria de pe strazi.
Numele kabkab este ca si la sabotii japonezi derivat de la sunetul pe care aceste picioroange il scoteau cand posesoarele lor mergeau pe pardoselile