Este sezonul pepenilor, îi găsim în toate pieţele şi la comercianţi, pe marginea drumului. Aroma lor ne îmbie să îi consumăm de câte ori avem ocazia. Părinţii ne-au învăţat că pepenele este adevărată sănătate pentru organism. Iată ce spun şi medicii.
Atâta vreme cât este consumat în cadrul unei alimentaţii sănătoase, pepenele ne aduce o mulţime de beneficii. Atenţie, însă, mâncat în cantităţi exagerate, nu face chiar bine. Calităţile nutritive ale pepenelui roşu, însă, îl fac recomandabil de către toată lumea medicală.
- Culoarea roşie a pepenelui este dată de licopen, substanţă cu proprietăţi antrioxidante şi anticancerigene, diminuând riscut afecţiunilor oncologice de prostată, sân, endometru, plămân şi cancerul colorectal.
- Pepenele roşu are puţine calorii, dar foarte multe vitamine. Două felii de pepene conţin 80 calorii, 25% din necesarul de vitamina C, 20% din necesarul de vitamina A şi 25 de grame de zaharuri naturale. Vitamina A se regăseşte în pepeni sub forma betacarotenului, element important pentru protejarea vederii şi menţinerea sănătăţii mucoaselor şi tegumentelor. Este bogat în vitamine din complexul B, necesare pentru producerea de energie. Este o bună sursă de vitamina B6, B1, magneziu şi potasiu.
- Pepenele roşu normalizează tensiunea arterială, fiind recomandat persoanelor hipertensive. Cura necesară este de şase săptămâni.
- Protejează pielea de acţiunea radicalilor liberi şi conferă strălucire şi fermitate pielii prin vitamina C.
- Conţine mai mult de 90% apă şi ajută la detoxifierea organismului, fiind benefic pentru rinichi prin favorizarea eliminării nisipului şi a pietrelor renale.
- Este recomandat în curele de slăbire DOAR ÎN CANTITĂŢI NORMALE, cel mai mare efect avându-l două felii dimineaţa, pe stomacul gol, la distanţă de o oră sau două de consumul altor alimente.
DIETA CU PEPENE ROŞU
C