Numărul părinţilor care refuză să îşi vaccineze copiii este în creştere, iar specialiştii din domeniul sanitar avertizează că acest lucru poate avea un impact negativ asupra dezvoltării micuţilor. „De cele mai multe ori, părinţii spun că nu este obligatoriu să îşi vaccineze copilul în condiţiile în care incidenţa unei boli este tot mai mică. Total greşit. Pentru a eradica bolile, precum cele pneumococice, trebuie vaccinată 90% din populaţie”, a declarat Peg Willingham, executive director Shot at Life, prezentă la Bucureşti în cadrul unei întâlniri organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent.
Statisticile de specialitate arată că anual peste 3 milioane de copii sub vârsta de 5 ani mor, la nivel global, din cauza nevaccinării. Datele mai arată că bolile pneumococice reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel global la copiii cu vârste sub 15 ani, dintre bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. Bolile pneumococice nu afectează doar copiii, ci şi adulţii. Cifrele arată că peste 1.600.000 de persoane mor din cauza acestor afecţiuni, dintre care aproape 1 milion sunt copii cu vârste sub 5 ani.
În România, conform Institutului Naţional de Sănătate Publică, rata mortalităţii infantile la nivelul anului 2010 la 1.000 născuţi vii a fost de 9,79. Acest lucru situează ţara noastră pe locul doi, după Republica Moldova, deasupra mediei europene, ţinând cont de faptul că media este de 4,18 decese la 1.000 de născuţi vii.
În cazul meningitei pneumococice, rata medie de mortalitate în Europa este estimată de 38%. Mai mult, această boală are şi efecte negative pe termen lung, printre care se numără retardul mental, convulsii, tulburări motorii, tulburări de vorbire şi surditate.
În aceste condiţii tot mai mulţi adulţi sunt reticenţi în ceea ce priveşte vaccinarea, o mare parte dintre părinţi refuzând inclusiv vaccinurile introduse în p