În rarele ocazii în care preşedintele sau premierul României au făcut o vizită oficială în Germania în ultimii ani, Deutsche Bank (foto, sediul central din Frankfurt) s-a implicat în organizarea unor forumuri economice la care a invitat oameni de afaceri interesaţi de piaţa românească. AFP/Mediafax Foto Grupul german cu active de 2.000 mld. euro ar putea ajunge într-un an la 1.000 de angajaţi într-un centru de operaţiuni de back office.
Gigantul bancar Deutsche Bank, fost pretendent la privatizarea BCR în 2005, este de mai multe luni în căutarea unui sediu de birouri în Bucureşti în vederea deschiderii unui centru de servicii de suport şi procesare pentru diferite subsidiare ale grupului cu anvergură globală, perfectarea unei tranzacţii fiind aşteptată în perioada imediat următoare, potrivit unor informaţii de pe piaţa imobiliară, bancară şi de HR.
Chiar dacă nu este vorba – cel puţin deocamdată - despre extinderea ofertei de servicii bancare a Deutsche Bank pentru piaţa locală, proiectul de outsourcing al puternicei bănci germane reprezintă un adevărat eveniment şi marchează transformarea României într-un hub de back office, servicii de call-center şi procesare de carduri pentru mari grupuri bancare europene.
Deutsche Bank, a cărei divizie de investment banking este unul dintre managerii preferaţi ai Ministerului Finanţelor la emisiunile de obligaţiuni realizate pe pieţele externe, a tatonat înainte de criză mai multe variante de dezvoltare a prezenţei locale, însă planurile au devenit tot mai greu de susţinut în faţa acţionarilor pe fondul deteriorării dramatice a mediului financiar-bancar internaţional. Aşa că germanii au rămas şi în prezent la nivelul unui birou de reprezentare la Bucureşti, situat într-o clădire de pe strada Andrei Mureşanu, în apropierea Pieţei Dorobanţi, deşi băncile germane au fost curtate cu fiecare oca