Cunoscuta in traditia populara drept o veritabila polivitamina naturala, fructele, frunzele, coaja si semintele acestei plante sunt folosite in practica medicala cu rezultate spectaculoase
Unul dintre cele mai frumoase si importante daruri ale naturii, catina este, fara indoiala, o impresionanta sursa de sanatate, cunoastere si intrepatrundere a stiintelor. Descoperita si apreciata din cele mai vechi timpuri, proprietatile deosebite ale compusilor sai au determinat cultivarea sa in Asia, SUA, dar si in numeroase tari europene. In Grecia antica, Pedanius Dioscoride (medic, farmacolog si botanist) recomanda catina in hrana cailor de curse, pentru sporirea masei musculare si pentru a da luciu pielii. De altfel, denumirea latina "Hippophaei provine de la "hippoi- cal si "phaosi - a straluci. Utilizata ca remediu pentru ingrijirea pielii, este o componenta esentiala a produselor cosmetice cu actiune nutritiva, revitalizanta si de refacere.
Uleiul de catina actioneaza pentru tratarea unor maladii ale pielii precum eczema, mancarimi sau uscaciuni. De asemenea, datorita capacitatii sale de stimulare si regenerare, s-a dovedit extrem de folositoare in tratamentul arsurilor, ranilor cu vindecare lenta si ulceratiilor. Din 1977, catina este inregistrata oficial in farmacopeea chinezeasca. Produsele obtinute din aceasta planta constituie componente alimentare care ajuta organismul sa-si regleze functiile si sa aiba o imunitate ridicata.
Fructele incetinesc procesul de imbatranire
Componentele chimice ale fructului, frunzelor, cojii si semintelor de catina au fost studiate indelung, efectele negative asupra organismului fiind foarte putine si neinsemnate.
Fructele se recolteaza din august pana la sfarsitul lui octombrie si contin atat vitamine liposolubile (A, E, F, D), cat si vitamine hidrosolubile (B1, B9, C, K, P). Regland permeabilitatea me