Cei 715 intră în şomaj tehnic, prin rotaţie, în perioada 29 iulie-8 septembrie din cauza lipsei de materii prime şi a problemelor financiare cu care se confruntă combinatul. Prin această măsura, la Oltchim se fac economii de aproximativ 260 000 de euro.
Pe perioada şomajului tehnic, angajaţii vor primi o indemnizaţie de 80 % din salariul de bază.
Mai puţini bani vor primi şi salariaţii Diviziei Petrochimice Bradu care nu sunt afectaţi de măsura şomajului tehnic. Săptămâna de lucru se reduce cu o zi pentru angajaţii din judeţul Argeş. Surse din combinat susţin că săptămâna de lucru s-ar putea reduce şi pentru cei peste 1 300 de angajaţi de la Râmnicu Vâlcea care rămân la serviciu în perioada 29 iulie-8 septembrie.
Măsura dispusă de administratorul special nu este agreată de sindicaliştii din Oltchim.
”Noi suntem foarte nemulţumiţi de această măsură mai ales că domnul ministru Vosganian iese la televizor şi transmite că Oltchim va fi pe plus din luna august. Totul e poveste. Probabil ia informaţii, în sensul că societatea este pe profit, de la oameni care vor să dezinformeze”, afirmă liderul Sindicatului Liber Oltchim Mihai Diculoiu.
Muncitorilor Oltchim li s-a promis că vor primi astăzi diferenţa de 20 % din lichidarea aferentă lunii mai. Aceştia mai trebuie să primească salariul pe luna iunie, 10 % din lichidarea pe aprilie şi avansul pe ianuarie. Sindicatele anunţă acţiuni în instanţă pentru recuperarea banilor.
“La ora actuală, combinatul are cel puţin 5 milioane de euro restanţe salariale către angajaţi. Oamenii sunt supăraţi şi nu au altă cale decât să se adreseze instanţelor judecătoreşti. Îi vom acţiona în instanţă pe administratorii judiciari pentru că, se pare, ei au dreptul să aprobe orice fel de măsură antisocială”
În luna iunie, 930 de angajaţi din Vâl