Celebrul atlet jamaican Usain Bolt a reusit sa sfideze legile aerodinamicii devenind cel mai rapid om al planetei, in ciuda faptului ca fizicul sau nu il avantajeaza deloc, conform unui studiu realizat de o echipa de cercetatorii de la Universitatea autonoma din Ciudad de Mexico. Cu o inaltime de 1,96 m, Bolt trebuie sa depuna un efort mai mare decat alti sprinteri pentru a invinge forta aerului, insa acest lucru nu l-a impiedicat pe "Fulgerul" jamaican sa doboare de mai multe ori in ultimii ani recordurile mondiale la 100 m si 200 m.
Conform modelului dezvoltat de echipa condusa de la Jorge Hernandez de la Universitatea din capitala mexicana, timpul de 9,58 secunde realizat de Usain Bolt la Campionatele Mondiale de la Berlin, din anul 2009, a necesitat o forta medie de 815,5 newtoni, iar atletul jamaican a atins o viteza medie de 12,2 metri pe secunda. Insa, potrivit cercetatorilor, cel mai uimitor in aceasta performanta a fost faptul ca o mare parte a efortului depus de Bolt a fost anulat de rezistenta aerului.
Tinand cont de altitudinea pistei de la Berlin, de temperatura din momentul cursei si de profilul lui Bolt, s-a calculat ca sprinterul jamaican a avut un "coeficient de rezistenta la inaintare" de 1,2, altfel spus este mai putin "aerodinamic" decat media oamenilor.
Conform acestor calcule, Bolt a dezvoltat 81,58 kj de energie in timpul celor 9,58 secunde ale cursei, insa doar 7,79 la suta din aceasta energie a servit miscarii. Restul de 92,21 la suta a fost absorbita de forta de rezistenta, impusa de conditiile terestre, care s-a opus celei pe alergatorul a depus-o pentru a inainta.
Cercetatorii au calculat, de asemenea, ca Bolt a avut o putere maximala de 2.169,5 wati dupa numai 0,89 secunde de cursa, in timp ce se afla la jumatatea vitezei sale maxime, ceea ce demonstreaza efectul aproape instantaneu al fort