„Trei trenuri modernizate, pe linie moartă” (Adevărul).
Din Jurnal de Chişinău aflăm că astăzi, în scuarul din faţa gării, va începe instalarea monumentului dedicat memoriei deportărilor regimului comunist. Ziarul publică o galerie foto de la uzina unde a fost turnat monumentul şi mai multe detalii despre muncitorii belaruşi care au lucrat la proiect: „Sculptura de aproape 12 tone va rezista câteva mii de ani”, a declarat unul dintre aceştia.
„Părinţii le sunt recunoscători medicilor care le-au operat copilul cu o bormaşină industrială”, mai scrie Jurnal de Chişinău, reporterii căruia s-au întâlnit cu părinţii băiatului operat recent. Vă reamintesc, imagini cu o operaţie de la spitalul clinic pentru copii, în care este folosită o bormaşină obişnuită au stârnit controverse la Chişinău şi au făcut înconjurul lumii. „De ar exista un panou enorm, aş scrie pe el cu litere mari: MULŢUMESC!”, spune mama băiatului operat care nu are nici un fel de pretenţii faţă de medici, ba dimpotrivă.
„Trei trenuri modernizate, pe linie moartă” scrie Adevărul. „Dintre cele patru garnituri renovate la Paşcani, trei prezintă defecţiuni la blocul motor şi au vopseaua ştearsă din cauza soarelui.” Oficialii moldoveni promit remedierea situaţiei şi nu exclud solicitarea unor despăgubiri de la uzina care s-a ocupat de reutilarea trenurilor.
Tot din Adevărul aflăm că „Sindromul Daexlmaier îi sperie pe investitori”. Oamenii de afaceri germani, dar şi cei din alte state solicită autorităţilor să modifice legislaţia astfel ca să nu fie sancţionaţi pentru că le oferă muncitorilor transport şi hrană din contul lor. Şi în acest caz, autorităţile promit o reacţie.
Timpul abordează situaţia din învăţământul cu predare în limba română din regiunea separatistă de Est a Republicii Moldova. Un subiect dificil, care scoate la iveală condiţiile inu