România va păstra, după 2014, 200 de militari în Afganistan, care vor ajuta la instruirea trupelor afgane după perioada de retragere decisă anul trecut la summitul de la Chicago, au anunţat vineri, la Sibiu, premierul Victor Ponta şi ministrul Apărării, Mircea Duşa. Planurile dispar, însă, dincolo de finele lui 2014, când ar trebui să înceapă noua misiune NATO în Afganistan, non-combatantă, care se va numi "Resolute Support". Oficiali de vârf din cadrul Alianţei Nord-Atlantice au declarat pentru gândul că nu există încă un plan al membrilor misiunii ISAF în Afganistan pentru perioada post-retragere. Aceasta mai ales pentru că americanii încă îşi negociază prezenţa militară cu guvernul lui Hamid Karzai.
"Anul viitor, în semestrul întâi, efectivele vor fi mult mai mici şi spre sfârşitul anului vom ajunge la circa 200 de militari, dar militari care vizează numai instrucţia şi pregătirea pentru trupele afgane care urmează să preia controlul asupra teritoriului naţional", a explicat ministrul Mircea Duşa, într-o conferinţă de presă comună cu premierul Victor Ponta, cei doi participând împreună la ceremonia de avansare la gradul de sublocotenent şi absolvire a Promoţiei "Aurel Vlaicu - 100", din cadrul Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" de la Sibiu.
Premierul a insistat pe decizia politică în baza căreia se efectuează retragerea Aliaţilor din Afganistan: "Pe măsură ce se retrag şi ei, ne retragem şi noi", a declarat primul-ministru, cu referire la aceşti aliaţi NATO, dar şi la partenerii Alianţei, care participă şi ei la misiunea din Afganistan.
"Există şi un calendar. Asta vorbesc ca şi decizie politică. În 2014 este prevăzută pentru militarii aliaţi, nu doar pentru cei români, o retragere treptată şi păstrarea în Afganistan doar a celor de instrucţie", a declarat Victor Ponta.
La sfârşitul lunii iunie, România mai avea 1.500 de m