În vreme ce sistemul sanitar este adesea bălăcărit, angajaţii lucrează pe salarii mici şi nu puţini sunt învinuiţi de cazuri de malpraxis aruncând o pată asupra lumii medicale, forurile de specialitate pun mână de la mână pentru a îmbunătăţi imaginea şi statutul lor în societate, dar şi relaţia cu pacienţii.
O întâlnire în acest sens s-a desfăşurat în cursul zilei de miercuri, la sediul Colegiului Medicilor Bihor, unde reprezentanţi locali ai medicilor, ai Colegiului Medicilor Dentişti, Colegiului Farmaciştilor, Federaţiei SANITAS, împreună cu Ordinul Biologilor, Biochimiştilor şi a Chimiştilor din Sistemul Sanitar şi Colegiul Psihologilor, s-au întâlnit pentru a pune bazele aşa numitei Coaliţii a profesioniştilor din sistemul de sănătate.
Potrivit dr. Carmen Pantiş, preşedinta Colegiului Medicilor Bihor, scopul acordului, care a fost semnat deja la nivel naţional şi urmează să fie semnat şi în plan local, este de a determina îmbunătăţirea statutului social al personalului din sistemul sanitar, respectiv poziţia socială şi imaginea în societate, dar şi nivelul veniturilor, respectul societăţii, relaţia cu pacientul, cu angajatorul sau cu autorităţile publice.
"Ideea e să fim uniţi, ca să fim auziţi, căci, după cum se ştie, există o lipsă de solidaritate între medici. Se cer mai multe lucruri centrate în primul rând pe pacient, dar cu satisfacerea minimă a nevoilor celor din sistem, începând cu problemele medicilor rezidenţi, care au salarii foarte mici, de 200 euro lună, până la probleme globale, precum legea malpraxisului. Sunt câteva revendicări punctuale pe care le putem rezolva doar împreună", a precizat BIHOREANULUI Carmen Pantiş.
În esenţă, coaliţia se vrea să se facă auzită, să fie consultată în deciziile luate la nivel politic şi central, la nivel de instituţii sanitare, şi părerea lor chiar să conteze cu adevărat.
"Considerăm că