Criteriile după care se împart banii pot să justifice aproape orice cheltuieli, fie ele urgente sau nu
Din Fondul de rezervă al Guvernului pentru anul 2012 cele mai multe cheltuieli au fost făcute pentru premii naţionale şi decernări. Totodată anul trecut au crescut cheltuielile din fond, pentru deplasări oficiale, expoziţii şi simpozioane. Cât de transparent este Fondul de rezervă şi cum putem să îl monitorizăm, aceasta a fost tema pusă în discuţie azi la şedinţa clubului jurnaliştilor, organizată de Centrul de Investigaţii jurnalistice şi Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT. La discuţii au participat autorii studiului „Gestionarea fondului de rezervă al Guvernului Republicii Moldova. Detalii de la Tamara Grejdeanu.
Regulamentul după care se împart banii din Fondul de rezervă al Guvernului ar putea să justifice aproape orice cheltuieli, fie că ele urgente sau nu. E una din principalele concluzii la care au ajuns autorii studiului. Eugen Hristev, unul dintre ei, spune că deşi calea de distribuire a banilor este una transparentă şi poate fi uşor urmărită, criteriile după care se împart banii nu sunt clar stabilite şi lasă loc de interpretări care pot fi utilizate, nu neapărat, în cele mai necesare cazuri:
„Nu este clară procedura de solicitare a unor astfel de fonduri, vizavi de cine, când şi cum solicită şi care este procedura de examinare. Deci ea este cumva reflectată în regulament dar este mai puţin clară. Şi al doilea moment am zis că este îngustarea sau delimitarea sau fixarea clară a obiectivelor pentru care acest fond este menţinut.”
Aproape jumătate din banii fondului de rezervă pentru anul 2012 au fost cheltuiţi pentru acţiuni care puteau fi planificate şi incluse în bugetele instituţiilor vizate, mai arată studiul. Vitalie Ioviţa crede că ar trebui să se revadă practica de acordare de