În Giurgiu sunt cei mai mulţi oameni care n-au fost niciodată la şcoală. În comuna Vărăşti, la doar 75 de kilometri de Bucureşti, 10% dintre săteni nu ştiu să citească şi să scrie. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Aproape de prânz, uliţele comunei Vărăşti sunt aproape pustii. „Toată lumea e la umbră. Pe zăpuşeala asta, în grădină şi în câmp nu se munceşte”, spune un localnic. Poate că se doarme sau unii se uită la televizor, dar cu siguranţă extrem de puţini citesc. Asta pentru că nu ştiu. Datele recensământului din 2011 arată că în Giurgiu sunt cei mai mulţi analfabeţi din ţară, peste 10.000, iar Vărăşti e comuna campioană, are 449 de neştiutori de carte.
Mai exact, 10 din 100 de săteni nu au fost niciodată la şcoală. Butoanele telefoanelor au fost învăţate mecanic, ca drumul spre casă, televizorul e doar pentru imagini cu oameni pentru că textul încurcă, iar internetul şi Facebook, o ciudăţenie pentru câţiva copii de „chiaburi” din sat.
Aroganţa învăţatului: „Am cinci clase!”
Vasile Brătescu are 72 de ani şi face calcule pe recolta de anul ăsta cu un vecin, ca doi doctori în agronomie. „Sunt mulţi care au văzut şcoala doar pe afară”, spune cu oarecare aroganţă pensionarul Brătescu, un vărăştean cu cinci clase, pentru nivelul oamenilor din comună un fel de absolvent de liceu cu BAC-ul luat pe necopiate.
„Banii îi ţin minte după pozele de pe ei”
Lica Sofia aşteaptă în faţa primăriei din Vărăşti, vrea ajutor social. Are 50 de ani şi n-a făcut o zi de şcoală. „Ia uite aici, am hârtie, uite şi cu poza mea, tot ce trebuie”, întinde o adeverinţă de venit şi cartea de identitate. Creşte patru copii: „Marian, Dorel, Dumitru şi Fănel, ăştia este, care i-a dat Dumnezeu. Nu ţin minte anii la băieţi, m-a zăpăcit Dumnezeu cu treburili pe cap”. Munceşte cu ziua prin sat şi ia cam 20 de lei. „Nu mă minte la bani, la magazin îi iau băbeşte, îi ţin minte după poz