DSP aşteaptă cu sufletul la gură restructurarea, iar de doză zile şi angajaţii din spitale sunt cu sabia deasupra capului, ministrul dispunând analize la nivelul fiecărui spital, stabilirea unui plan de măsuri pentru încadrarea în contract, iar acolo unde banii nu ajung, reducerea de cheltuieli, inclusiv prin disponibilizare.
Spitalele care stau prost cu gestionarea banilor, iar în România nu sunt deloc puţine, nu au un viitor prea fericit. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a avertizat într-o videoconferinţă la care a convocat, marţi, directorii direcţiilor de sănătate publică, ai caselor judeţene de sănătate, managerii spitalelor şi şefii din prefecturi, că rectificarea aşteptată în tot sistemul în această toamnă nu va face minuni. Banii vor fi atât de puţini încât se speră ca pentru cele trei luni la acest moment descoperite prin contract (octombrie, noiembrie şi decembrie) să se găsească cel puţin bani de salarii. Doar că plafonul salarial va trebui să se încadreze în limite normale, cum nu prea se întâmplă peste tot, fiind unităţi în care s-a depăşit demult plafonul trasat cândva, de 70%, mai mult chiar, fiind spitale care nu acoperă din contractul cu CJAS nici măcar plata salariilor. Şi ministrul nu vrea diminuare de drepturi salariale, a mai ţinut să spună, sugerând că acolo unde cheltuielile sunt prea mari, soluţia este disponibilizarea.
Ce se întâmplă în fiecare spital în parte urmează să „radiografieze” o comisie mixtă Prefectură - CJAS - DSP, iar concluziile să fie transmise către minister până la jumătatea lunii august.
„Dacă mai trimitem 25 de oameni acasă, putem să închidem”
Printre spitalele cu probleme amintite de oficialii de la Bucureşti în videoconferinţă şi-a făcut loc, într-un mod nedorit, Spitalul Orăşenesc Corabia. Şi aici cheltuielile de personal sunt mai mari decât se permite, în analiza ministerul