E o forţă a naturii, o forţă neşlefuită însă în sălile de gimnastică sau în cine ştie ce concursuri de ridicat greutăţi. Pur şi simplu, bărbatul, crescut într-un sat de munte, a fost înzestrat de la Dumnezeu cu puteri pe care unii le-ar putea numi supraomeneşti. Poate de aceea, plutonierul Daniel Luca, jandarm la Detaşamentul 1 Mobil al Inspectoratului Judeţean Hunedoara a fost poreclit Hercule, după numele celui mai popular şi mai cunoscut erou din mitologia greacă.
În jurul acestui subofiţer care nu are competitori la ridicarea şi aruncarea greutăţilor de tot soiul - buşteni imenşi, bolovani uriaşi sau saci cu nisip -, circulă fel de fel de poveşti. Toate adevărate, fireşte. Colegii spun că jandarmul, care are întotdeauna grijă cât de tare să-ţi strângă mâna atunci când face cunoştinţă cu tine, este atât de puternic încât poate schimba singur o roată de basculantă pe care apoi o poate arunca, cu efort minim, în benă, tot de unul singur. Mai mult, jandarmul Luca a reuşit, cu ajutorul puterilor sale supraomeneşti să evite, în urmă cu ceva timp, deraierea unui tren. A mutat de unul singur un boghiu aşezat de hoţii de fier vechi de-a curmezişul, pe calea ferată. Totul contracronometru, în strigătul strident al locomotivei care se apropia implacabil. "Hoţii apucaseră să pună boghiul pe linie. Am văzut garnitura cum se apropie... Am alergat spre calea ferată şi m-am apucat să trag boghiul de-acolo. Nu am putut să-l ridic. Cu umerii şi braţele, l-am împins şi l-am întors până am reuşit să-l scot de pe terasament. Piesa cântărea, probabil, cât un camion", povesteşte Luca.
Chiar dacă nu face sport, plutornierul Daniel Luca, decorat de preşedintele României cu medalia "Bărbăţie şi Credinţă, clasa a III"- a, se înscrie întotdeauna la tradiţionalul concurs "Cel mai puternic jandarm" pe care, fireşte, îl câştigă de fiecare dată. A alergat cu doi saci de nisip în spin