Cele mai mari 10 de afaceri de la zero „puse pe picioare“ în plină criză de tinerii debutanţi au avut anul trecut venituri cumulate de aproape 8 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului.
Indiferent că au rămas şomeri, că nu au vrut să devină angajaţi, că şi-au dorit să ducă mai departe afacerile din familie sau să crească de la stadiul de PFA la cel de societate comercială, aproape 8.800 de tineri cu vârste de până în 35 de ani şi-au pus în joc economiile pentru statutul de SRL-D – cu obligaţia de a crea minimum două locuri de muncă şi de a veni cu jumătate din banii necesari înfiinţării afacerii (50% din investiţie sau 10.000 de euro fiind baremul maxim pe care statul îl acordă).
Cele mai atractive domenii pentru tinerii antreprenori au fost atelierele auto, firmele de construcţii şi restaurantele, clujenii fiind românii cu cel mai ridicat apetit pentru afaceri (circa 12% din numărul total de SRL-D-uri au fost înfiinţate în Cluj de la începutul programului şi până la începutul lunii iunie a acestui an).
Lider, un start-up din construcţii
Cel mai mare start-up, după cifra de afaceri din 2012, este o companie din domeniul construcţiilor – Banat Grup BNT – care a raportat anul trecut încasări de
1,3 mil. euro. Compania a fost înfiinţată în urmă cu doi ani în Bucureşti (zona unde sunt centralizate cinci dintre cele mai mari SRL-D-uri din România) şi furnizează servicii de hidroizolaţii, termoizolaţii şi amenajări. Tot la finalul anului trecut, firma a ajuns la un număr mediu de 40 de angajaţi, motiv pentru care compania este obligată să funcţioneze în prezent ca SRL şi nu ca SRL-D, nemaifiind considerată microîntreprindere.
Criterii pentru finanţare
♦ tineri care au până în 35 de ani, împliniţi până cel târziu în ziua înregistrării cererii de înmatriculare a firmei
♦ nu au mai fost a