Te răcoreşte. Îţi taie şi setea, şi pofta de dulciuri rafinate, dăunătoare sănătăţii. În schimb, îi furnizează organismului nutrienţii de care are mare nevoie ca să funcţioneze la parametri maximi. Iată trei motive puternice ca să te delectezi cu pepene şi vara asta. Roşu sau galben? Şi, şi - spune specialistul ziarului Libertatea, dr. Cristina Bălănescu. Şi explică de ce.
Indiferent de culoare (roşu - numit popular lubeniţă - sau galben, cunoscut şi sub denumirea melon), pepenele este o sursă esenţială de vitamina A şi de potasiu, nutrienţi ce păzesc sănătatea ochilor, reglează tensiunea arterială, prevenind accidentele vascular-cerebrale, şi susţin sistemul muscular, preîntâmpinând pierderea de masă osoasă şi osteoporoza.
Alt atu: acest fruct de sezon conţine foarte multă apă şi o cantitate infimă de calorii. Aşa că ajută corpul să se hidrateze şi îl detoxifică (fiindcă apa pe care o furnizează miezul, fie el roşu sau galben, se elimină iute, luând cu ea toxinele din organism).
Dincolo de aceste câteva elemente comune (deşi nu sunt singurele), să vedem ce atuuri are fiecare dintre cele două soiuri. DACĂ PREFERI PEPENELE ROŞU (lubeniţa)…
…sănătatea ta are numai de câştigat. Fiindcă elementul nutritiv de bază, în cazul pepenelui roşu, este licopenul: un pigment natural care dă culoarea specifică miezului şi care are puternic efect antioxidant (combate radicalii liberi, “responsabili” cu procesul de îmbătrânire).
Cum 95% din compoziţia lui este apă, pepenele roşu reglează funcţia renală şi previne formarea pietrelor la rinichi.
Din acelaşi motiv, nutriţioniştii îl recomandă şi în curele de detoxifiere, soldate cu pierderea în greutate, cu revigorarea tuturor organelor şi cu un ten mai luminos.
Pepenele roşu conţine şi fibre care stimulează digestia şi împiedică stocarea grăsimilor, preîntâmpinând creşterea valorilor tensiunii arteria