Cea mai nouă actualizare a memorandumului de înţelegere pregătit de Grecia pentru "troica" UE-FMI-BCE prevede nu doar recuperarea întârzierilor de până acum în programul de privatizare, dar şi vânzarea unui pachet semnificativ de acţiuni ale Eurobank până cel mai târziu în martie 2014, exclusiv către un investitor străin strategic.
Eurobank, proprietarul băncii româneşti Bancpost, are active de cca 80 mld. euro şi a preluat recent alte două bănci elene, Hellenic Postbank şi Proton, în cadrul programului de recapitalizare în sistemul bancar, convenit de Grecia cu autorităţile zonei euro. Conform memorandumului citat de publica]ii ca Kathimerini, Ethnos sau Skai, guvernul elen s-a angajat ca până la finele lunii august să selecteze deja consultanţii pentru privatizare. De asemenea, statul trebuie să creeze stimulente pentru investitorii care ar dori să cumpere pachetul majoritar al băncii.
Presa elenă a comentat că specificaţia privind selectarea exclusiv a unui investitor străin este menită să evite o nouă tentativă de fuziune cu o bancă elenă, după ce "troica" a blocat, în aprilie, fuziunea Eurobank cu National Bank of Greece. La acea vreme, agenţia Fitch estima că o repornire a fuziunii s-ar putea dovedi dificilă, având în vedere mărimea băncilor implicate, respectiv faptul că împreună ar forma o instituţie cu active de 184 mld. euro, mai mari decât PIB elen.
Ţinta de privatizări a statului grec pentru acest an este de 1,6 mld. euro, iar pentru următorii trei ani de 2,7 mld. euro, respectiv 3 mld. şi 2,1 mld. euro. În acelaşi timp, 25.000 de angajaţi din sectorul public vor fi transferaţi pe alte posturi în acelaşi sector sau concediaţi până la finele anului curent.
De asemenea, băncile elene va trebui să-şi diversifice pe termen mediu sursele de lichiditate, reducându-şi dependenţa de sectorul public, astfel încât vor fi obligate