Potrivit celui mai recent raport lansat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat (ELPA), dat publicităţii de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), România se situează pe ultimul loc, din 30 de state europene, în ceea ce priveşte accesul pacienţilor cu hepatită la tratament şi servicii medicale specializate. România a înregistrat 131 de puncte, din 225 posibile, şi s-a plasat la finalul ierarhiei, alături de Malta, pe primele locuri aflându-se Franţa, Suedia, ambele cu câte 216 puncte, şi Slovenia - cu 206 puncte.
"În studiul realizat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat, România s-a plasat pe ultimul loc la 'Accesul la tratament', unde la secţiunea accesului pacienţilor la tratamente inovatoare a obţinut un singur punct. Din păcate, acest lucru subliniază o situaţie îngrijorătoare cu care se confruntă majoritatea pacienţilor români referitoare la faptul că lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată din anul 2007. Sunt mai bine de şase ani de când pacienţii români nu sunt trataţi cu aceleaşi medicamente de ultimă generaţie ca pacienţii europeni, iar bolnavii de hepatită nu au acces la terapia de ultimă generaţie numită tripla terapie, care a avut o rată de succes foarte bună la nivel european", a precizat Oana-Martha Igrişan, director de comunicare al ARPIM, conform site-ului acestei asociaţii.
"Ziua Mondială a Hepatitei, marcată pe 28 iulie, este un bun prilej de a atrage atenţia autorităţilor încă o dată asupra situaţiei bolnavilor cu hepatită. Este important să se ia măsuri pentru reducerea perioadei de aşteptare până la obţinerea tratamentului şi în acelaşi timp pentru asigurarea celui mai bun tratament existent în acest moment. Este de asemenea o oportunitate de a le transmite pacienţilor că există noi speranţe pentru ei. Numai în SUA, conform Asociaţiei Americane a Cer