Operaţiile estetice influenţează în mod pozitiv dispoziţia generală a persoanelor care apelează la astfel de intervenţii, oferindu-le o stare psihică optimistă şi o încredere mai mare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii germani de la universităţile Ruth şi Basel, citat de Mediafax
În România, din zece paciente care trec pragul cabinetului unui medic estetician, şapte îşi doresc o mărire a sânilor, însă sunt dispuse să aleagă şi alte intervenţii cum ar fi vibroliposucţia, abdominoplastia, liftingul facial, injectările cu acid hialuronic şi botox.
"Astfel de operaţii asociate sunt din ce în ce mai căutate, deoarece prezintă câteva avantaje bine definite: schimbarea la nivel fizic este spectaculoasă, anestezia se face o singură dată şi timpul de recuperare post operator scade semnificativ", a declarat chirurgul estetician Silvia Stanculescu-Vasalos, specialist în chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă.
"Pacienţii care optează pentru intervenţii chirurgicale de înfrumuseţare şi nu au o percepţie obiectivă a rezultatelor ce vor urma, ajung să fie dezamăgiţi. Tocmai de aceea, «îmbunătăţire» este cel mai bun termen pentru descrierea efectelor acestor operaţii şi nu «minuni» sau «schimbare radicală» a imaginii", a explicat Silvia Stanculescu-Vasalos.
Pacientul, ajutat de medic, trebuie să-şi formeze o percepţie realistă asupra rezultatelor şi să conştientizeze dacă acestea sunt finale după o primă operaţie sau sunt necesare şi altele.
Cercetătorii universităţilor Ruhr şi Basel au publicat în Revista Clinical Psychological Science un studiu legat de efectele pe care le au operaţiile estetice asupra psihicului. Aceştia au comparat un grup de 544 de persoane care au recurs pentru prima dată la o operaţie estetică cu alte două grupuri: 264 de persoane care au vrut să îşi facă o operaţie estetică, dar au renunţat, şi un