-AA+A
„Pantofii”, de Icu Crăciun foto Mesagerul de BN Este proaspăt ieşit de sub „teasc”, cum se spunea cândva, volumul de proză scurtă „Pantofii” de Icu Crăciun. Cartea cu o ţinută grafică frumoasă şi peste cinci sute de pagini de text a apărut în colecţia „Opera Omnia. Proză scurtă contemporană” a Editurii „TipoMoldova”, coordonată de scriitorul Valeriu Stancu şi avându-l redactor pe poetul Aurel Ştefanachi.
Volumul are un apendix cu referinţe critice semnate de profesionişti ai scrisului care l-au citit pe conjudeţeanul nostru cu atenţie şi posedă instrumentarul critic pentru o opinie autorizată; îl numim pe Adrian Ţion din care cităm: „Prozator (Icu Crăciun n.n) înzestrat cu arta detalierii scrupuloase a cadrului ambiental, aplecat ardeleneşte asupra analizei psihologice a eroilor săi, Icu Crăciun îmbină cu dezinvoltură discursul elevat, uşor gomos în arhitectura frazei, cu drăgălăşenia de sorginte ludică a utilizării neaoşismelor şugubeţe. Rezultatul obţinut este un limbaj pitoresc, viu, colorat, întotdeauna adecvat conţinutului narativ sau fluenţei explozive.”
Într-un text mai amplu, în aceeaşi secţiune a cărţii, citim „Un caz: Icu Crăciun şi cărţile lui”, Teodor Tanco: „Pentru cât am reuşit să-l cunosc nemijlocit citindu-l, îl simt printre cei mai buni prozatori tradiţionalişti nu numai ai locului. Transpare din paginile sale…sevă şi trăire, cu apetenţă la cititor, iar satul arhetipal e departe de moarte, prin ce şi cum spune şi gândeşte colectivitatea ţărănească…”
Prozele scurte din „Pantofii” au ca areal zona noastră, cu oameni şi felul lor de vieţuire din vremile pe care le trăim.
Avem, aşadar, încă o carte importantă, de maturitate, a autorului care cu stăruinţă şi grijă, cu răbdare şi consecvenţă, lucrează la o construcţie durabilă, vegheată din lumea aceasta de mentorul său, profesorul şi scriitorul Sever Ursa, amândoi