Consumul de cafea reduce riscul de suicid, au demonstrat medici americani dupa analizarea vieții a zeci de mii de oameni.
Consumul zilnic de cafea și produse pe baza de cofeina îl eliberează pe om de gândurile suicidale, este concluzia la care au ajuns medicii de la Scoala de Sanatate Publica Harvard.
Cafeina este un psihostimulator binecunoscut, care reduce oboseala, crește vigilența și îmbunătățeste coordonarea miscarilor. Cafeina nu este doar un stimulent pentru sistemul nervos central dar, de asemenea, acționează ca un antidepresiv care ajuta la producerea unor neurotransmițători ai creierului precum serotonina, dopamina si noradrenalina. Așa se explică faptul că bautorii de cafea sunt mai putin predispusi la depresie, arată studii epidemiologice recente.
O astfel de acțiune a cafeinei i-a determinat pe cercetatori să creadă că aceasta poate influența într-un fel si tendința suicidala la oameni.
Pentru a răspunde la o astfel de întrebare importantă, medicii au avut nevoie de un volum urias de date despre stilul de viață al oamenilor și cauzele morții lor. Medicii, condusi de Michel Lucas, au apelat la rezultatele a trei studii realizate pe scară largă in SUA in ultimul sfert al secolului trecut.
Au fost folosit date culese din modul de viata a cel putin 200.000 de persoane. "Spre deosebire de studiile anterioare, noi am fost capabili sa urmărim relația dintre consumul de bauturi care contin si care nu contin cafeina, si sa stabilim cafeina drept cauza cea mai probabilă a efectului protector pe care il are cafeaua," - a declarat Lucas.
Oamenii de stiinta au analizat consumul zilnic de cafeina din surse cum ar fi ceaiul, cafeaua organică, bauturi cu cafeina si ciocolata, și l-a raportat la numărul de decese survenite in urma sinuciderilor sau a accidentelor mortale auto-provocate. Cafeaua a fost principala sursă de cafeină