La Kiev se desfăşoară ceremoniile pentru aniversarea a 1025 de ani de la creştinarea Rusiei Kievene, statul medieval slavic care stă la baza creării Rusiei, Ucrainei şi Belarusului. La ceremoniile de azi si de mâine participă şi preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti.
Ziua a începu cu o slujbă în onoarea conducătorului Rusiei Kievene, Vladimir cel Mare, cel care a ordonat botezarea tuturor supuşilor săi în 988. Slujba a fost savîrşită de Patriarhul Kiril al Intregii Rusii şi la ea au asistat preşedintii Ucrainei, Viktor Ianukovici, si al Rusiei, Vladimir Putin. Patriarhul rus a vorbit despre unitatea ţărilor ortodoxe:
„Ne bucuram ca suntem acum împreună. Asta înseamnă participarea noastra comuna şi a popoarelor noastre, nu numai pentru sărbatorirea acestui moment istoric, dar creştinarea care a fost adusă ţării noastre.”
Acest mesaj a fost repetat si in intilnirile politice de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care încearcă să convingă Ucraina că destinul său este în Est şi nu in Occident. Preşedintele Putin, in discutiile cu omologul său ucrainean se aşteaptă să întăreasca acest mesaj si sa încerce să il convinga pe liderul de la Kiev sa nu semneze la Vilnius, la summitul partaneriatului Estic Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana. Putin a vorbit despre „radacinile comune” ale Rusiei si Ucrainei, a spus că „pornind de la ce au înfaptuit strămoşii nostri suntem gata sa mergem mai departe pe acelaşi drum”, afirmatii care demonstrează clar intenţia liderului de la Kremlin de a pastra Ucraina in zona de infleunţă – economica si politica – a Rusiei.
La rindul său, preşedintele Ucrainei a vorbit ieri despre „interesele noastre comune” între doi vecini şi a lasat sa se înţeleaga că Moscova foloseste aceasta ocazie religioasa pentru a a-şi atinge scopurile politice:
„Nu vom permite folosirea biseri