Comisia Europeană a aprobat, vineri, o investiţie de 130 de milioane de euro din Fondul de Coeziune pentru un proiect de tratare a apelor uzate din jurul Bucureştiului prin care se vor reabilita şi extinde sistemele de colectare şi tratare. Peste două milioane de locuitori din jurul Capitalei vor beneficia de această investiţie.
Decizia a fost făcută public printr-un comunicat al executivului european, dat publicităţii la Bruxelles, potrivit Hotnews.
"Investitia va îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii a peste două milioane de locuitori din jurul Bucureştiului. Va îmbunătăţi calitatea apei râului Dâmboviţa, fapt care va fi benefic şi pentru sănătatea populaţiei. De asemenea, va creşte atractivitatea economică a zonei pentru afaceri şi companii", a declarat comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, citat în comunicat.
Potrivit sursei citate, proiectul constă în investiţii în infrastructura pentru apele uzate din Bucureşti şi 11 dintre zonele învecinate Capitalei din judeţul Ilfov şi include reabilitarea şi extinderea sistemelor de colectare şi tratare a apelor uzate, asigurând astfel tratarea eficientă a apelor uzate înainte de vărsarea în alte surse de apă.
Conform Consiliului European, proiectul ar urma să asigure şi un nivel de calitate a apei râului Dâmboviţa care va corespunde obiectivelor prevăzute în planul de management aferent.
Costul total al proiectului, 416 milioane de euro
Prin această decizie se aprobă contribuţia pentru prima fază a proiectului, care acoperă anii 2009-2015 şi are un cost total de 258 de milioane de euro. În prima fază a proiectului va fi extinsă uzina de tratare a apelor uzate de la Glina, va fi construit un incinerator de reziduuri, vor fi reabilitate canalele colectoare, se va realiza un sistem de drenare a Dâmboviţei şi vor fi reabilitate canalele de scurgere ale lacurilor Tit