Zece bărbaţi din judeţul Olt se află printre muncitorii români care sunt ţinuţi captivi în Libia de aproape o lună şi jumătate. Reprezentanţii firmei de construcţii pentru care lucrează le-au reţinut paşapoartele, iar oamenii nu se pot întoarce în ţară.
Cei 51 de muncitori români, printre care şi zece olteni, au fost angajaţi printr-o firmă de plasare a forţei de muncă din Bucureşti. Ei au plecat în Libia să lucreze în construcţii, în capitala Tripoli, cu promisiunea că vor fi plătiţi cu 1.400 de euro pe lună şi că vor semna contractul odată ajunşi la destinaţie. Înţelegerea nu a fost respectată, iar oamenii au primit mai puţini bani decât li se promisese la plecarea din ţară. În urmă cu o lună şi jumătate, unii au refuzat să mai muncească şi au vrut să se întoarcă acasă. Este şi cazul unui bărbat de 51 de ani, din Slatina, care a plecat să lucreze ca instalator. Fiica sa, Flori Dîră, a povestit jurnaliştilor de la Gazeta Nouă că reprezentanţii firmei libiene le-au luat paşapoartele muncitorilor pe motiv că trebuie să le prelungească viza. Ulterior, libienii au refuzat să le returneze documentele.
"Le-a explicat că este război"
"Din ce mi-a explicat tatăl meu, după patru-cinci zile s-a dus la ei arabul împreună cu un alt domn care le-a luat paşapoartele. Le-a explicat că este război şi că trebuie să le ia paşapoartele pentru a le prelungi viza. La câteva zile, au aflat că paşapoartele le-au fost luate pentru a nu mai putea pleca de acolo", a spus femeia. Femeia a declarat pentru Gazeta Nouă că, alături de tatăl său, mai multe persoane din judeţul Olt au plecat la muncă în Libia.
"Mai sunt şi persoane din Slatina. Ştiu că este un domn de la Izvoarele care a plecat înaintea tatălui meu. Mai ştiu doi oameni din cartierul Steaua care au plecat împreună cu tata, mai sunt şi din Caracal. Am vorbit cu tata şi mi-a spus că su