Premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat, sâmbătă, la Băile Tuşnad, că maghiarii pot constitui o naţiune puternică, doar dacă este "o naţiune cosmopolită, prin sistemul dublei cetăţenii, care este parte a politicii naţionale a Ungariei". Făcând referire la Transilvania, primul ministru ungar a spus că acesta "a fost parte a Ungariei, s-a tras o linie şi acum nu mai este". Deşi a recunoscut că limba maghiară este foarte importantă, Orban i-a avertizat pe tinerii maghiari să nu rămână "închistaţi doar în folosirea ei".
Orban a declarat că în secolul XX mai multe evenimente au avut ca rezultat dispersarea comunităţilor maghiare. "Ne-au cam dispersat evenimentele, comunităţile au fost dispersate, fără să fie dislocate. Au apărut graniţe, de pildă suntem în Transilvania, care a fost parte a Ungariei, s-a tras o linie şi acum nu mai este. După 1956, 250.000 de maghiari au părăsit Ungaria", a precizat oficialul ungar.
Totuşi, poporul maghiar dispersat poate constitui o naţiune puternică doar dacă este "o naţiune cosmopolită, prin sistemul dublei cetăţenii, care este parte a politicii naţionale a Ungariei" şi care poate contribui astfel, la îmbunătăţirea situaţiei fiecărui maghiar, "din New York, Tuşnad sau Argentina", a subliniat Orban. "Dubla cetăţenie este o parte importantă a politicii naţionale, care ajută comunităţile maghiare să se descurce mai bine şi, pentru a fi eficientă, trebuie să avem o Patrie-Mamă puternică, o Ungarie puternică, iar aceste legături să fie funcţionale", a adăugat premierul ungar.
Fără competenţe de limbi străine din patriotism
Orban i-a sfătuit pe etnicii maghiari, în special pe cei tineri, să nu rămână "închistaţi doar în folosirea" limbii materne. Acesta le-a explicat participanţilor la dezbaterile de la Băile Tuşnad că Ungaria se află în situaţia "ridicolă" în care mulţi dintre tineri nu reuşesc să obţină certifi