Retratarea fiscala a contractelor comerciale a reprezentat instrumentul predilect al inspectiilor fiscale din ultimul an. Si nu numai: de cateva luni, autoritatile de management al programelor finantate din fonduri europene recalifica natura contractelor incheiate de beneficiarii acordurilor de finantare sau de partenerii acestora cu expertii implicati in proiect, cu consecinta respingerii la rambursare a acestor cheltuieli, ca fiind neeligibile.
In acest an, contractele de drepturi de autor si conventiile civile au continuat sa ocupe prima pozitie in topul retratarilor efectuate in cadrul inspectiilor fiscale. Desi in timp aceste contracte au suferit semnificative imbunatatiri in vederea reflectarii realitatii economice, ANAF castiga inca testul bazei materiale folosite de beneficiarii de venituri (birou stabil, carti de vizita, masini de serviciu – toate provenind de la angajator si tradand raporturi de subordonare si dependenta).
Un element de noutate al anului 2013 in ceea ce priveste retratarea contractelor (in special a conventiilor civile) il reprezinta recalificarile conventiilor civile de catre autoritatile de management al programelor finantate din fonduri europene. Spre exemplu, in partea de vest a tarii, rambursarile din cadrul proiectelor POSDRU (Programul Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) pun mare accent pe tipul contractelor utilizate in cadrul proiectului. Mai exact, sunt refuzate la rambursare, ca fiind cheltuieli neeligibile, sumele platite in baza conventiilor civile de beneficiarii contractelor de finantare, catre expertii pe termen scurt. Lucrarile incredintate acestor experti, cu termen de finalizare intre 3 si 5 luni, sunt considerate ca neavand caracter incidental, cu implicatia considerarii formei de contractare – conventie civila – ca incalcand dispozitiile legale.
Integral pe capital.ro Tag-uri: bani, UE, Fisc