Medicii romani trecuti de 40 de ani au avut un deja vu si s-au frecat la ochi. La universitatile de Medicina din Romania, concurenta a redevenit cea dinainte de 1989. La UMF Bucuresti, spre exemplu, au fost din nou 10 candidati pe un loc, iar nota la care s-a tras linia e mai mare ca niciodata.
Ar trebui teoretic sa ne bucure, avand in vedere deficitul de medici din Romania, nu-i asa? Ma indoiesc sincer ca avem motive de optimism.
Nu stiu daca procentul candidatilor de acum care se viseaza lucrand intr-un spital romanesc, cu dotarile lui specifice, pe lefurile de acum si in conditiile de acum, ajunge la un numar cu doua cifre. Imensa, covarsitoarea majoritate vrea sa faca Medicina pentru a pleca din tara. Nici macar la un rezidentiat in Romania, platit cu 5 lei pe ora, nu se gandesc prea multi.
De fapt, facultatile de medicina din Romania lucreaza masiv pentru export. In scolarizarea fiecarui elev de pe locurile finantate de la buget, adica a celor mai buni, se investesc zeci de mii de euro, bani publici. Si cei mai buni sunt primii care pleaca, constituind o investitie pierduta pentru societate. Aceasta paguba nu e vina absolventilor, dupa cum legarea lor de glie nu e o solutie corecta.
Au dreptul la scolarizare gratuita, muncesc din greu 5 sau 6 ani, este normal sa se duca acolo unde isi pot asigura un viitor mai bun. Vina este a celor care de 23 de ani tin sistemul sanitar romanesc pe avarie, umilesc medicii, umilesc pacientii, dreneaza banii Sanatatii in buzunare private si au transformat sistemul intr-o feuda a mafiilor de toate felurile.
Toate guvernele din ultimii 23 de ani sunt vinovate pentru ca medicii pleaca pe capete.
Nu pot sa plece toti, veti spune. Daca sunt atat de multi, tot va ramane o parte si in Romania. Care parte?
Din pacate, nivelul scolii romanesti din zona pre