„Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare, între orele 11-18”, ne sfătuiesc medicii, în aceste zile când temperaturile devin caniculare, de peste 36 de grade la umbră, în Timişoara.
În Pieţele 700 şi Badea Cârţan, în incinta clădirii Direcţiei de Poştă Timişoara şi a Gării de Nord sunt activate puncte de prim ajutor medical, de către DSP Timiş, Primăria Timişoara şi „Crucea Roşie” Timiş.
Alte sfaturi ale medicilor sunt:
În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute.
Consumați zilnic cât mai multe fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
În această perioadă, medicii recomandă consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile.
Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
Aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-va