Câştigurile salariale medii ale angajaţilor români au crescut în 2012 cu 10% faţă de anul precedent, până la circa 350 de euro net lunar, arată datele estimate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. Majorarea nu a reuşit însă să „elibereze“ România de eticheta unei pieţe de forţă de muncă ieftină, salariaţii români fiind în continuare printre cel mai prost plătiţi din Uniunea Europeană, venituri mai mici având doar bulgarii.
Cel mai bine plătiţi europeni sunt norvegienii, care în 2012 aveau un salariu mediu net lunar de peste 3.200 de euro, în creştere cu 9% faţă de anul precedent şi de nouă ori mai mare decât cel câştigat de angajaţii români.
Cea mai mare creştere a salariului mediu net a avut-o Grecia, care în ciuda stiuaţiei economice dificile şi a şomajului ridicat (peste 24% anul trecut), a reuşit să crească veniturile salariaţilor cu 28%, până la aproape 1.100 de euro pe lună în 2012.
Există şi state ale Uniunii Europene care nu au majorat în 2012 vizibil veniturile angajaţilor, Danemarca, Olanda, Spania, Tucia, Cehia sau Polonia crescând salariile cu doar 1% faţă de anul 2011. Totuşi, persoanele angajate din aceste ţări aveau anul trecut salarii mai mari cu 25% până la 84% decât angajaţii din România, ele variind anul trecut între 452 de euro (Polonia) şi aproape 2.200 de euro (Danemarca).
„Nu cred că vom ajunge nici măcar în următorii cinci ani să avem salarii medii similare celor din Cehia, spre exemplu, pentru că vorbim despre un alt context economic, despre o altă creştere economică şi de investiţii mai mari“, este de părere Cristina Săvuică, managing partner al grupului Lugera & Makler, liderul pieţei locale în recrutare şi leasing de personal. Salariul mediu net din Cehia depăşea anul trecut 650 de euro pe lună, adică era de aproape două ori mai mare decât cel din România.
Citiţi arti