Astazi, 27 iulie, este ultima zi in care o echipa de arhitecti si antropologi se afla in Surdesti, pentru a sta de vorba cu localnicii si a identifica constructiile care mai pastreaza specificul zonei – case, suri vechi din lemn, porti bogat ornamentate, acareturi. Ulterior, se va alcatui o documentare aprofundata asupra catorva gospodarii reprezentative in care se afla case vechi si suri si se vor propune mai multe solutii de extindere a constructiei vechi, fara a renunta la specificul acesteia.
Astfel, echipa va desena releveul constructiei, va descrie materialul si tehnica de executie si va realiza interviuri semistructurate pentru a afla viziunea fiecarei familii asupra locuintei. Cu informatiile de pe teren, echipa de cercetare va concepe un „Ghid de bune practice”, pe care il vor primi toti localnicii din satele studiate , dar si publicul specializat (arhitecti, antropologi, etnologi).
„ Cautam case vechi. Care sa pastreze racoare vara si caldura iarna. Care sa fie ingrijite, primenite, randuite dupa chipul si asemanarea celor care le locuiesc si care sa primeasca oaspeti cu portile frumos sculptate si larg deschise. Case vechi, ce folosesc materia prima locala si pastreaza stiinta si specificul unei anumite zone. Case mici, acoperite cu paie, colorate in albastru „mandra-Marie”, un albastru de o profunzime aparte, pe care doar piatra de cobalt poate sa o dea si nici o alta vopsea din comertul contemporan. In fata carora ne emotionam si in care intram cu sfiala, ascultand cu sufletul la gura povestea lor si a locului”, au aratat initiatorii proiectului.
Imaginile din timpul proiectului se vor constitui intr-o expozitie, care va putea fi vizitata atat in Bucuresti, cat si in Baia Mare, la finalul proiectului. Pentru ca impactul asupra localnicilor sa fie cat mai mare, se vor organiza si focus-group-uri in comunitate, cu intent