Cheltuielile de capital, adică investiţiile făcute de stat, şi-au continuat declinul în luna iunie, la fel ca şi cheltuielile statului cu programele finanţate din banii nerambursabili ai UE, în timp ce cheltuielile cu bunuri şi servicii tot cresc, tendinţele menţinându-se şi pe ansamblul primelor şase luni din 2013.
În iunie, cheltuielile de capital au totalizat 960 mil. lei, în scădere cu 17,7% faţă de aceeaşi lună din 2012. La polul opus, cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au majorat cu 11%, la 2,6 mld. lei.
Ajustarea cheltuielilor de investiţii nu este o noutate. Cheltuielile de capital au fost pe o tendinţă preponderent descendentă în ultimii ani. Ţintele de deficit bugetar agreate cu FMI au fost îndeplinite, uneori, prin sacrificarea investiţiilor şi amânarea plăţilor către mediul privat, iar arieratele statului reprezintă în continuare o problemă nerezolvată.
România are nevoie de infrastructură, iar o soluţie ar fi creşterea absorbţiei fondurilor europene, precum şi alocarea unor sume de la buget în această direcţie, care să fie cheltuite eficient, după cum au tot repetat analiştii.
La jumătatea anului cheltuielile de capital au ajuns la 7,1 mld. lei, cu aproape 10% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar volumul redus al investiţiilor are implicaţii negative asupra creşterii economice.
Cheltuielile totale pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 12,2 mld. lei în S1 (1,96% din PIB), potrivit informaţiilor publicate de Ministerul Finanţelor.
Cheltuielile de personal înregistrau la sfârşitul primelor şase luni din acest an un plus de 18% faţă de acelaşi interval din 2012, Finanţele explicând evoluţia prin „reîntregirea salariilor personalului bugetar“ şi „plata