Criza datoriilor din zona euro va reizbucni spre sfârşitul acestei toamne, iar Franţa ar putea deveni unul din statele ajutate de Banca Centrală Europeană cu achiziţii de obligaţiuni, consideră fostul economist-şef al BCE Juergen Stark, la un an după ce preşedintele instituţiei, Mario Draghi, a promis că va face „tot posibilul“ pentru a salva euro.
Stark se aşteaptă ca programul de achiziţii de obligaţiuni în umbra căruia pieţele datoriilor au stat calme un an să intre în acţiune pentru ţările puternic îndatorate precum Spania şi Italia.
„Dar vor creşte presiunile pentru ca instrumentul să fie folosit şi pentru Franţa“, a spus Stark pentru publicaţia germană Handelsblatt. El crede că instituţia de la Frankfurt va fi obligată să activeze mecanismul de achiziţie de obligaţiuni chiar şi dacă nu vor fi ataşate programe stricte de reforme bugetare, aşa cum insistă Draghi.
Stark recunoaşte că discursul ţinut în urmă cu un an de şeful BCE în care acesta a promis că va face „tot posibilul“ pentru a proteja zona euro a indus o stare de calm pe pieţele financiare, dar se teme că aceasta nu va mai dura. Alţi economişti au atacat ideile fostului economist-şef.
„Predicţiile crunte de acum doi ani că totul se va termina în lacrimi nu s-au împlinit. Au fost greşite şi acum un an. BCE nu se va sinucide întorcând spatele unuia din fondatorii euro. În urmă cu un an Draghi a făcut clar acest lucru, iar rezultatele angajamentului sunt spectaculoase“, apreciază Holger Schmieding, economist-şef la Berenberg Bank. Stark susţine că o soluţie sustenabilă pentru ieşirea din criză nu s-a conturat încă, iar Draghi, prin comentariile lui, n-a făcut altceva decât că cumpere timp pentru zona euro.
Economistul a fost o figură principală la BCE şi zvonurile spun că demisia sa, în 2011, ar avea drept cauză neînţelegerile privind programele de cumpărare de