Jucătorii din mediul privat care derulează programe europene ar putea beneficia de o procedură simplifi cată a achiziţiilor, care implică avantaje, dar şi riscuri. Sursa: RĂZVAN PETRESCU
Beneficiarii privaţi de fonduri europene nu vor mai fi obligaţi să urmeze procedura de achiziţii publice valabilă în prezent, ci una mult simplificată, potrivit unui proiect de ordin elaborat de Ministerul Fondurilor Europene şi aflat în dezbatere publică, până pe data de 31 iulie.
„Este o acţiune logică pentru că aceşti beneficiari cofinanţează proiectele din resurse proprii şi sunt interesaţi să utilizeze eficient banii”, a spus zilele trecute ministrul de resort, Eugen Teodorovici.
Fără licitaţii
Astfel, dacă valoarea estimată a achiziţiei nu depăşeşte 30.000 de euro pentru un contract de bunuri şi servicii şi 100.000 de euro pentru un contract de lucrări, beneficiarul de fonduri UE poate achiziţiona direct produse, servicii sau lucrări. Dacă se depăşesc pragurile menţionate, atunci se va aplica procedura simplificată, fără a mai fi nevoie de licitaţie.
Aceasta prevede că beneficiarul trebuie să analizeze minimum trei oferte care îndeplinesc specificaţiile tehnice necesare, să întocmească o notă justificativă, prin care să explice de ce a ales o anumită ofertă, după care poate semna contractul.
Mai multe fonduri atrase
„Simplificarea procedurilor de achiziţii este nu numai necesară, ci a fost chiar solicitată de Uniunea Europeană, atât în 2009, cât şi în 2011”, a declarat pentru EVZ Vasile Puşcaş, fost negociator şef al României cu UE. Potrivit acestuia, procedura de până acum, care vizează organizarea de licitaţii pentru achiziţii peste o anumită sumă, a generat cele mai multe corecţii (penalizări) impuse de Comisia Europeană României.
În opinia sa, gradul de absorbţie ar putea avea de beneficiat, întrucât prin simplificare se înlătură bir