Baie de sânge în Egipt, asasinate politice în Tunisia şi o Sirie transformată într-un magnet pentru islamiştii din Occident - lupta pentru democraţie în lumea arabă capătă forme din ce în ce mai macabre. Sursa: REUTERSSursa: REUTERS
1 /.
Egiptul este la doar un pas de un război civil după ce armata, care controlează acum puterea, a ordonat să se tragă în plin în susţinătorii fostului preşedinte islamist Mohamed Mursi, ucigând aproape 100 de persoane. Situaţia este departe de a se fi încheiat, în condiţiile în care ultimatumul forţelor armate de încetare a protestelor a fost ignorat de manifestanţii pro-Mursi, ceea ce sugerează că armata ar putea interveni brutal în continuare. În Tunisia, leagănul revoltelor care au dus la căderea dictaturilor din nordul Africii, populaţia a ieşit în stradă după asasinarea unui important lider al opoziţiei seculare, Mohamed Brahmi, şi cere înlăturarea guvernului, de asemenea, de orientare islamistă.
Mediterana, în flăcări
Nu se ştie încă dacă la Tunis planul de îndepărtare a executivului se va desfăşura pe cale paşnică, prin manifestaţii, sau dacă opoziţia se va uni, la fel ca în Egipt, cu armata. Crima de săptămâna trecută este a doua eliminare a unui membru important al opoziţiei laice din Tunisia.
În faţa acestor noi evoluţii tulburătoare din nordul Africii, presa occidentală avertizează Europa să se implice activ în soluţionarea crizelor din Egipt şi Tunisia, înainte de a fi prea târziu. „Europa se uită la regiunea mediteraneană cuprinsă de flăcări şi se limitează la a da sfaturi care nu sunt în stare să influenţeze în vreun fel situaţia din ţările arabe” a scris ziarul italian Corriere della Sera. Italia este, în special, preocupată de orice instabilitate în nordul Africii din cauza valurilor succesive de imigranţi ilegali care se îndreaptă spre teritoriul său.
Un noul val de jihadişti
În es