O treime din angajaţii combinatului Oltchim Râmnicu-Vâlcea, respective 715 din totalul de 2.330, vor intra de mâine în şomaj ethnic, până la 8 septembrie, ca urmare a lipsei de materii prime, capitalului de lucru şi funcţionării la capacitate redusă a instalaţiilor, a anunţat vineri compania. Sindicaliştii de la Oltchim cer premierului Victor Ponta să desemneze o comisie de analiză şi decizie la nivelul combinatului.
Salariaţii vor beneficia de o indemnizaţie de 80% din salariul de bază. Totodată, combinatul urmează să-şi reducă programul de lucru de la cinci zile la patru zile, în perioada 29 iulie - 8 septembrie, pentru angajaţii aparţinând Direcţiei Petrochimice.
Liderul sindical al Oltchim Râmnicu Vâlcea, Mihai Diculoiu, a declarat că 271 de angajaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit deja deciziile de intrare în şomaj tehnic începând cu 29 iulie.
„Această serie de salariaţi care pleacă în şomaj tehnic vine după ce, în urmă cu două luni, 909 angajaţi au fost disponibilizaţi şi sperăm că este printre ultimele măsuri de trimitere în şomaj tehnic şi că la finalul lunii septembrie Oltchim va fi privatizat într-o formulă de succes care să includă şi rafinăria de la Piteşti, cea de la Arpechim", a declarat Diculoiu.
Potrivit liderului sindical, în prezent la Oltchim lucrează 2.330 de salariaţi. În luna iunie, peste 900 de salariaţi de la Oltchim - 605 de la Râmnicu Vâlcea şi 327 de la Divizia Petrochimică Bradu-Piteşti - au fost disponibilizaţi, ei beneficiind de indemnizaţie de şomaj şi venit de completare.
Sindicaliştii de la Oltchim cer premierului Victor Ponta să desemneze o comisie de analiză şi decizie la nivelul combinatului, susţinând că administratorii judiciari "au deosebita plăcere să ducă Oltchim la faliment prin concedieri colective, şomaj tehnic şi nefuncţionarea instalaţiilor".
Po