Susţinătorii preşedintelui egiptean demis se declarau, duminică, hotărâţi să îşi continue mobilizarea, în pofida ameninţărilor puterii de a dispersa cu forţa reuniunile lor de la Cairo, la o zi după decesul a 72 de persoane în confruntările cu poliţia.
Violenţe sporadice soldate cu răniţi au avut loc în continuare în cursul nopţii în provincie, în special la Port-Said, pe canalul Suez.
"Sunt sentimente de tristeţe şi furie, dar şi o enormă hotărâre", în tabăra susţinătorilor preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Fraţilor Musulmani, Gehad el-Haddad.
Haddad a respins orice compromis care ar presupune acceptarea destituirii lui Morsi, primul preşedinte al ţării ales în mod democratic şi a cărui revenire este cerută de Fraţii Musulmani drept condiţie prealabilă pentru orice discuţie.
"Acceptăm orice iniţiativă cu condiţia ca ea să se bazeze pe reinstaurarea legitimităţii şi anularea loviturii de stat. Nu vom negocia cu armata", a declarat el.
În apropierea moscheei Rabaa al-Adawiya, în nord-estul Cairo, mai multe mii de susţinători ai lui Morsi instalaţi acolo de o lună au petrecut încă o noapte în corturi, în mijlocul afişelor şi bannerelor cu figura lui Morsi.
Ignorând ameninţarea autorităţilor cu privire la o acţiune în forţă "foarte curând", unii scandau "Sissi pleacă!", la adresa şefului armatei şi noului lider puternic al ţării, generalul Abdel Fattah al-Sissi.
Ministrul de Interne Mohamed Ibrahim a promis o intervenţie "în cadrul legii" cu "cât mai puţine pierderi posibile". El le-a cerut protestatarilor să părăsească zonele din proprie iniţiativă "pentru a evita vărsarea de sânge".
Bilanţul de 72 de morţi al confruntărilor de sâmbătă dimineaţa de la Cairo, confirmat de Ministerul egiptean al Sănătăţii, este cel mai mare de la destituirea de către armată a lui