Câteva ceşti de cafea pe zi reduc riscul sinuciderii cu aproape 50%, susţine un nou studiu realizat la Harvard, SUA.
„Spre deosebire de celelalte investigaţii, acum am reuşit să stabilim o legătură între consumul de băuturi cu cafeină şi cele decafeinizate şi să identificăm cafeina ca principalul canididat pentru efectul de protejare al cafelei“, a declarat cercetătorul-şef, Michel Lucas.
Autorii cercetării au descoperit că riscul sinuciderii la adulţii care beau două-trei ceşti pe zi de cafea obişnuită este cu 50% mai scăzut, decât la cei care beau cafea decafeinizată sau nu beau deloc cafea.
Cafeina nu doar că stimulează sistemul nervos central, dar poate acţiona şi ca un antidepresiv uşor, prin îmbunătăţirea producerii anumitor neurotransmiţători din creier, inclusiv serotonina, dopamina şi noradrenalina. Acest lucru poate explica riscul scăzut de depresie printre băutorii de cafea, lucru care a fost descoperit şi în studii anterioare.
Noul studiu a examinat date strânse de la 43.599 de bărbaţi şi 164.825 de femei. S-a luat în calcul consumul de cafeină, de cafea normală şi decafeinizată. Consumul de cafeină s-a calculat pe baza cafelei, dar şi pe baza altor surse, cum ar fi ceaiul, băuturile răcoritoare şi ciocolata. Totuşi, cafeaua a fost principala sursă de cafeină pentru 80% din bărbaţi şi pentru 75% de femei. Printre participanţii la cele trei studii majore anterioare, care au fost luaţi în calcul în această cercetare, s-au înregistrat 277 de decese din cauza suicidului.
În ciuda acestor descoperiri, autorii studiului nu recomandă ca adulţii ce suferă de depresie să crească consumul de cafea, în special din cauza efectelor negative ale măririi aportului de cafeină. „Rezultatele noastre sugerează că nu prea sunt beneficii din partea cafeinei în cazul în care se măreşte aportul de cafea la peste 4 ceşti