Vremurile în care traderii clasici de succes, precum Gordon Gekko, făceau regulile pe Wall Street au apus, aceştia fiind înlocuiţi de matematicieni care folosesc tehnologie computerizată pentru a marca profituri rapide pe burse, scrie Business Insider.
„Quanţii” reprezintă noua generaţie de traderi care folosesc calculatoare puternice capabile să analizeze vaste cantităţi de date şi să efectueze operaţiuni de vânzare/cumpărarea într-o clipită. Aproape 70% din ordinele de tranzacţionare de pe Wall Street sunt acum plasate de programe în spatele cărora se află experţi matematicieni.
Astfel se explică cum de a înregistrat bursa americană pentru câteva minute o scădere bruscă pe 23 aprilie când o postare piratată a agenţiei AP a transmis că ar fi avut loc două explozii la Casa Albă. Soft-urile, configurate să scaneze Internetul pentru cuvinte cheie care ar putea afecta bursa, au detectat postarea şi au lansat o serie de ordine. În câteva secunde, indexul Dow Jones s-a prăbuşit cu 140 de puncte şi peste 200 de miliarde de dolari s-au evaporat. După anunţul că postarea fusese falsă, piaţa de capital şi-a revenit la normal.
Tot mai mulţi oameni de ştiinţă au fost atraşi de mirajul bursei. Ei au introdus o nouă metodologie bazată pe analiza datelor cu ajutorul căreia să poată prezice piaţa de capital. Printre promotorii acestei noi discipline, numită analiză cantitativă, se numără şi Jim Simons.
Simons a fondat în 1982 Renaissance Technologies, cea mai de succes companie de investiţii, a cărei fond, Medallion, a înregistrat o rată de profit de 2.478% în primii zece ani, mult peste orice alt fond de investiţii din lume. Succesul companiei lui Simons, bazat pe un algoritm extrem de complex şi secret, a continuat în timp aducând în medie profituri de 40% pe an. Dintre cei 200 de angajaţi ai companiei, o treime dintre ei au doctorate nu în finanţe,