În plin sezon estival, când berea şi îngheţata sunt la mare căutare, specialiştii dezvăluie faptul că unele dintre aceste produse conţin un colorant din extract de... insecte.
Din corpul insectei dactylopius coccus (cunoscută în popor drept coşenilă) se extrage colorantul roşu - carmin sau roşu de coşenilă - numit şi E 120. "Acesta se găseşte în iaurturile cu fructe, îngheţate, în unele mărci de bere, bitter, Campari, lichioruri, siropuri, în unele sucuri, unele mărci de ciocolată şi vin roşu, în dropsuri de culoare violet şi roşie, marţipan, cosmetice şi unele mezeluri şi medicamente. Pe lângă faptul că, după adăugarea acestui colorant, unele alimente de post îşi pierd această proprietate, E 120 are şi efecte nocive: poate provoca o serie de reacţii alergice, rinite, astm, erupţii cutanate până la şoc anafilactic. În plus, E 120 trebuie evitat şi de copiii hiperactivi, dar şi de suferinzii de Alzheimer şi Parkinson", explică nutriţionista Marie Vrânceanu, de la Cabinetul de Nutriţie şi Nutrigenetică Eurodiet.
Strawberry Frappuccino cu... roşu de coşenilă
Cu o nuanţă roz de invidiat, băutura Strawberry Frappuccino, de la Starbucks, conţine roşu de coşenilă - substanţă extrasă din insecta cu acelaşi nume. Reprezentanţii lanţului de cafenele susţin, potrivit "Daily Mail", că recurg la această metodă pentru a limita utilizarea ingredientelor artificiale.
Un ONG american solicită interzicerea E 120
"Colorantul E 120 face subiectul unei campanii lansate în SUA de Center of Science in the Public Interest, ONG ce a lansat o petiţie cu scopul de a constrânge marile firme producătoare de iaurturi să renunţe la folosirea acestui aditiv şi a tuturor coloranţilor de origine animală", explică Marie Vrânceanu.
Şampanie cu... clei de peşte
"De exemplu, nici nu vreau să mă gândesc că şamp