Cazurile făcute publice de decese legate de muncă şi concedieri nejustificate, ale căror victime au fost români, scot la lumină deficienţele care le permit unor firme germane să-i exploateze pe lucrătorii temporari, relatează Deutsche Welle (DW)
Un muncitor român a fost angajat la un abator din Germania timp de opt luni, după care a fost concediat, sub pretextul că a încercat să-i ofere un loc de muncă la companie şi surorii sale. Bărbatul ar fi evitat agenţia de recrutare intermediară, sora sa economisind astfel 800 de euro însemnând taxe pentru recomandări. La scurt timp după, el a primit totuşi un document în germană de la abator, pe care a fost rugat să îl semneze, lucru pe care l-a făcut, deşi nu înţelegea conţinutul. El a descoperit totuşi mai târziu că fusese de acord cu propria sa demisie.
Bărbatul, care nu a dorit ca numele să-i fie dezvăluit, este unul dintre muncitorii de care se ocupă Szabolcs Sepsi din partea Federaţiei Sindicale Germane (DGB). Potrivit lui Sepsi, românul nu este nici pe departe un caz izolat. 'Le spunem mereu oamenilor să nu semneze ceva ce nu înţeleg', a declarat Sepsi pentru DW. Muncitorul român fusese angajat la abator pe baza unui contract temporar de muncă.
Însă, de când sindicatele din Germania au reuşit să obţină prin negocieri, în primăvara lui 2012, o creştere a salariilor pentru lucrătorii temporari, un număr tot mai mare de companii evită această formă de înţelegere de muncă, optând în schimb pentru un tip de contract care conţine condiţii neaprobate de sindicate. Angajaţii cu contracte temporare de muncă pot fi găsiţi în majoritatea sectoarelor germane de afaceri - de la retail la industria auto şi inginerie mecanică. Forţa de muncă este formată atât din străini, cât şi din germani.
Un contract de angajare temporar stipulează în mod normal un salariu bazat pe îndeplinirea sarcinilor, şi nu pe num